Az öregedés lassítása és q10
Találtam egy kis érdekességet, milyen népcsoportok mire esküsznek, ha az öregedés késleltetéséről van szó. Fontos, hogy odafigyeljünk a táplálkozásra és a q10 koenzim bevitelére. Lássuk hát, hol és mit fogyasztanak az emberek:
Talán érdekesek a kutatások eredményei, melyek az egyes népek magas kort egészségesen megélt emberei által előszeretettel fogyasztott táplálékokat vizsgálták.
A svédek a csipkebogyó és a savó fogyasztást ajánlják.
A németek a savanyított ételek, az ásványvíz és a léböjtök, valamint vízkúra hívei.
A svédek a csipkebogyó és a savó fogyasztást ajánlják.
A németek a savanyított ételek, az ásványvíz és a léböjtök, valamint vízkúra hívei.
Az orosz nép a káposzta, hagyma, fokhagyma, hajdina és virágporos méz fogyasztását tartja a hosszú élet titkának.
Bulgária idős emberei húsmentes étrendet tartanak, sok joghurtot fogyasztanak.
A finnek szaunája és rozskenyere egészségük útja.
A japánok a fiatalodás titkának az étrend negyedét kitevő tengeri algát tekintik.
A Himalája egyik völgyében élő nép zöme 110-125 évet megél növényi étrenden és ásványvizen.
A közel-keleti népek a kölest és szezámmagot tartják az örökifjúság ételének.
A kínaiak csodaszere a ginseng gyökér.
Amerika: mesterséges hormonokkal, vitaminokkal, tápanyag kiegészítőkkel éri el a magas kort.
Az egyes vallási csoportok között is találtak jelentős eltéréseket, például az olyan amerikai településeken, ahol adventisták vagy mormonok laknak zömében, sokkal kevesebb a betegek
száma, több az egészséges idős ember. Vallásuk tiltja a húsfogyasztást, a dohányzást, az alkoholt is.
Temesvári Gabriella: Szép ezüstkor
Öregedés lassítása, kulcsszó a q10 koenzim
Érdekes volt végig olvasni, hogy egyes nemzetek milyen módon igyekeznek megőrizni fiatalságukat. Az biztos, hogy a rendszeres mozgáson, folyadékbevitelen kívül fontos a q10 koenzim bevitele is. Egyébként nem elég a vitaminok szedése, jó, ha ellenőrzött minőségű élelmiszert vásárlunk. Sok élelmiszerben megtalálható a q10, ilyen a marhaszív, sertésszív, szardínia, szójaolaj, lazac, tonhal, pisztácia, mogyoró, spenót.