2015. jún 07.

Dixit és a mese varázslatos világa

írta: Életmód Tippek
Dixit és a mese varázslatos világa

dixit és fantázia

A Dixit társasjáték egyik legmegkapóbb tulajdonsága a varázslatos látványvilágában rejlik. Meseországba csábítja az apróságokat, ami aztán rabul ejti őket, garantálva a remek szórakozást. De miért fontos annyira a gyerekeket számára a mese?

A mese és a dadogás

A gyermekkor a mesék világa. A testi fejlődés mellett különös gondot kell fordítanunk a lelki fejlődésre, a lelki egészségre. Aki fejlődés láthatatlan. Az „ÉN” fejlődés nem zökkenő mentes. A szükségletek, a valóság, az ösztönvágyak és a szabályok között feszültségek keletkeznek. A szocializáció (a gyermek felnőtté válásának folyamata ) segíti az „ÉN” fejlődését, erősödését.

A szorongás és a dadogás szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A szorongás a kívülről és belülről fenyegető veszélyek találkozása, mellyel szemben a gyermek tehetetlen. A szorongás az élet velejárója, meg kell küzdeni vele. A gyermek esetében segít, ha le tudja játszani ( reagálni ) a szorongást előidéző eseményeket. Az élettani dadogás során a gyermek gondolatai előbbre járnak, mint ahogy azt az ügyetlenebb beszédszerveivel kifejezni képes lenne. A valódi dadogásnál szembetűnő az, hogyha a gyerek minél jobban erőlködik, annál erősebben akad meg. Jó ha a szülő nem reagál a görcsre. A gyermek érezze, hogy szeretik, s ezt a tekintetükkel is erősítsék meg.

Dadogáskor a beszéd motoros része leszakad az érzelmi részről, megbomlik az egyensúly.

Dadogáskor a beszéd ritmusa szenved zavart., tehát koordinációs zavar. A beszédhiba jellemzői akkor mutatkoznak meg, amikor a hangos beszédre kerül sor, görcsös ismétlődések, vagy hosszan elhúzódó megakadások jelentkeznek. A dadogásnak lehetnek pszichés, azaz lelki okai, és lehetnek úgynevezett organikus, azaz szervi- idegrendszeri okai. A terápiás eszközök logopédiai kezelésre és pszichológiai kezelésre épülnek.

A három éves kor, a dackorszak, az „én akarom” kora. Ez a dadogás kialakulásának legkritikusabb időszaka. Az anya-gyermek kapcsolat mindig meghatározó jelentőséggel bír. Fontos türelemre tanítani gyermekeinket, hogy képesek legyenek késleltetni azonnali vágyukat. A 2,5-3 éves kor a szobatisztaság kialakulásának, az autonómia vagy a szégyen kora. Ekkor kívánjuk meg a gyerektől, hogy vegye át az uralmát a saját teste felett.  A 4-6 éves kor a saját magával való azonosulás kora, az ödipális fázis. A dadogás a fejlődés olyan pontjain alakulhat ki, ahol más a követelmény, vagy teljesítményelvárás. Nagyon nehéz a gyermeket bizonyos esetekben elfogadni olyannak, amilyen. Meghatározó ebben a folyamatban az is, hogy a szülő mennyire elégedett önmagával. A kiegyensúlyozottságot elősegítheti a ritmikusan ismétlődő napirend. A gyermeknek is biztonságot nyújt. A dadogó kisgyermeknek megnyugtató hatásúak a ritmikusan ismétlődő események.

A dadogásról

A dadogás legnagyobb problémája, hogy a folyamatos beszéd és a kommunikációs kapcsolatok megfelelő alakulását akadályozza így maga a dadogás:

Elvezethet az önértékelés alacsonyabb szintjének kialakulásához
A párbeszédek beszűküléséhez
Szerepkonfliktusokat idézhet elő
A „baj van velem” érzés kialakulását eredményezheti

A dadogást több tényező alakítja ki :

- testi- idegrendszeri
- környezeti
- pszichés hatások

Nem a dadogást kezeljük, hanem a dadogó kisgyermek személyiségét. A ritmus felbomlása a beszédben csak a „jéghegy csúcsa”. A hegy alján a személyiség testi - lelki vonatkozásában egy speciális hajlamot és a közvetítő mikro-makróhatások együttesét kell elképzelni. A dadogó terápia közvetlenül nem koncentrál a beszédtechnikára, hanem közvetetten – - mozgás, ritmus, zene, ábrázolás, beszéd nélküli játékok – mivel a dadogás nem egyenlő a beszédtörténéssel.

A dadogás tünetei megnyilvánulhatnak:

- A magatartás területén
- A mozgásban
- A vegetatív tünetekben (szorongás, izzadás, görcsök )

A tüneteket a terápiával befolyásoljuk, úgy, hogy újonnan tanult viselkedési módokat alakítunk ki, ami kihat a beszédre. Nehéz megfelelni annak, hogy mindig képesek legyünk elfogadni gyermekünket olyannak, amilyen. Próbáljunk arra figyelni, mit mond, s ne arra, ahogyan mondja. A dadogó gyermek egyenetlen fejlődése miatt labilisabb személyiségű. Ezért a hirtelen változások károsan befolyásolják. Fontos az állandó napirend, az azonosan ismétlődő események sorozata.

A következő tényezők elősegítik, alakítják, befolyásolják a dadogás kialakulását, tartós fennmaradását:

- A gyermek hosszabb időre való magára hagyása, egyedülléte
- Alvási, pihenési szokások
- Váratlan inger
- Túlvédő környezet
- Mozgásigény kielégítetlensége ( TV, videó, számítógép)
- Regressziós tünetek ( életkor alatti tevékenységek )
- Hangosság – csendesség ( szélsőségek )
- A nevelésben szerepelt-e tárgytalan vagy személyesített ijesztés
- Az első három évben milyen hosszú a gyermekkel töltött tiszta, napi, aktív idő
- Születés után meddig maradt otthon az anya a gyermekével
- Hogyan történt az anyától való elszakadás ( bölcsőde, óvoda )
- Hogyan illeszkedett be a közösségbe
- A közösségbe kerülés hatással volt-e a beszédére
- Baráti kapcsolatai., konfliktus helyzetei hogyan alakulnak
- Próbálkoztak-e a szülők a beszédhiba javítással
- Milyen tanácsokat adtak a dadogó gyermeknek
- A gyermek megélte –e beszédhibáját
- Hogyan viszonyul az apa és az anya a dadogó gyermekhez
- Mit vár a szülő a beszédhibás gyermekétől
- Milyen a családi légkör
- Milyen nevelési sémák érvényesülnek a családban ( egy-többféle nevelés )
- Büntetés alkalmazása, ennek jellege
- Van- e alapvető konfliktus a szülők között ( válás )
- Ki a domináns fél a családban
- Milyen az apa és az anya természete
- Mennyi időt tölt közös programmal a család
- Szégyellik-e a dadogó gyermeküket
- Elégedett-e a szülő a saját életével
- Milyen volt a szülő gyermekkora

A feltétel nélküli elfogadás légköre szükséges
Türelem a kulcsszó. A szülőnek önmagához és gyermekéhez is türelemmel kell lennie.

Kun Gabriella – A dadogásról

Csoda a kártyalapok közt: Dixit

Nagy, varázslatosan díszített kártyalapok és egy történet, amit te találsz ki hozzájuk: ez a Dixit. Hogy mi a játék célja? Hogy úgy mesélj a képedről, hogy valaki ráismerhessen, melyik kártyalapról beszélsz, de ne találja ki mindenki. Ha a Dixit királya szeretnél lenni, gondolkodj gyorsan, taktikázz jól és légy nagyon kreatív. De ne aggódj, a Dixit nem büntet, ha valami nem sül a legjobban, akkor sem kapsz büntetőpontot! Ezzel a játékkal csak nyerhetsz!

 

Szólj hozzá

dadogás gyermek Dixit