2015. aug 04.

Ásványi anyagok, nyomelemek: kálcium, vas és magnézium

írta: Életmód Tippek
Ásványi anyagok, nyomelemek: kálcium, vas és magnézium

esszemcialis_nyomelemek_husban.jpg

Kálcium:

az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, hiszen a csontok tömegéből 0,75 – 1.2 kg tiszta kálcium. A kálcium 99 százaléka található a csontokban és fogakban kálcium foszfátsó formájában, fennmaradó része a sejtekben és a sejtek közötti térben szabadon van.

Természetes forrásai: tejtermékek, olajos magvak, kemény csapvíz, hal – főleg a szardínia – és a fehér lisztből készült ételek. Fontos szerepet játszik a csontok, fogak egészséges növekedésében, állaguk megőrzésében, néhány enzim, a normál véralvadás, idegsejtek működésében, valamint az izom-összehúzódások, szívritmus szabályozásában és a savbázis egyensúly fenntartásában.

Hiánya: gyermekeknél a fejlődés, kifejezetten a csontok növekedési zavarát okozza (a D-vitamin hiánya például angolkórt okoz) valamint az idegrendszer és az izmok fejlődésében alakíthat ki problémát.

Felnőtteknél: izmok fokozott göcskészsége (tetánia) csontok törékennyé válása, csontritkulás a kálciumban és D-vitaminban szegény táplálkozás eredménye.

Napi szükséglet: - gyermekek 400 mg/nap, - serdülő: 1300 mg/nap - felnőttek: 1000 mg/nap - terhesek és szoptatós anyák: 1200 mg/nap Túladagolása székrekedést okozhat.

Vas:

az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Legfontosabb feladata az oxigén és a széndioxid szállítása, melyet különböző kémiai reakciókon keresztül valósít meg. Az átlagos felnőtt szervezete 2,5 – 5 gramm vasat tartalmaz, legnagyobb részét a vér oxigénszállító molekulájához, hemoglobinhoz kötve. Másik része különböző szállító fehérjékhez kötődik.

Szükséges: - oxigén és széndioxid szállításához

- elektrotranszporthoz
- hemoglobinszintézishez
- a petefészek és here fejlődéséhez (hiánya gyermek- és serdülőkorban hátráltatja a nemi fejlődést és növekedést)
- DNS és RNS (örökítő anyag) molekulák létrejöttéhez és a fehérje szintéziséhez

Hiányában: gyermekeknél törpe növés, lassú fizikai, szellemi és nemi fejlődés. Később: meddőség, száraz bőr, lassú sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkezhetnek. Természetes előfordulás: hús, máj, hüvelyesek és tojás.

Magnézium:

az emberi szervezetben nagyjából 20 – 30 mg magnézium található, amely egyenletesen oszlik meg a csontok és a sejtek belső tere között. A magnéziummal gyakran találkozunk úgy is, mint az idegrendszer védő hatású ásványi anyagával. Ez valóban találó, hiszen nagy szerepe van az idegrendszer működésében, bár ezen kívül sok folyamatban közreműködik, megtalálható testünk összes sejtjében.

Jelenléte fontos az egészséges csontok, fogak, izmok, idegek, anyagcsere-enzimek, B1- és B12- vitamin megfelelő működéséhez. Megakadályozza a vese és epekövek létrejöttét. A szív- és keringési rendszer működésében is szerepe van.

Hiányában: étvágytalanság, émelygés, gyengeség, szorongás, izomgörcs, remegés, álmatlanság, gyors és szabálytalan szívverés, alacsony vércukorszint, személyiségváltozás, anorexia, hányinger, anyagcserezavarok, idegrendszeri problémák jelentkezhetnek. Mivel a magnézium mással nem helyettesíthető és szervezetünk sem tudja előállítani, ezért figyelmet kell fordítani a megfelelő bevitelre.

Varga Róbert: Ásványi anyagok, nyomelemek

Szólj hozzá

tudatos életmód esszenciális nyomelemek