K-vitamin és általános vitamin bemutatás
A következőkben a vitaminok általános jellemzését olvashatjuk:
Mi a vitamin?
A vitaminok szerves vegyületek, a szervezet nem tudja szintetizálni (eleget), energiát nem szolgáltatnak, anyag- és energiaforgalomhoz nélkülözhetetlenek, (kivételek: pl. C-vit., csak az embernek, majomnak, tengeri malacnak vitamin).
A vitaminok felosztása
Biológiai hatás, kémiai szerkezet, oldhatóság alapján lehet a vitaminokat kategorizálni.
Zsíroldható vitaminok: A, D, E, K.
Hiányuk esetén: enzimaktivitás csökken vagy nő
Szabályozzák egyes fehérjék bioszintézisét
avitaminózis ritka, hipervitaminózis veszélye nagyobb, (szervezet tárolni tudja).
A-vitamin
Hiány: szürkületi vakság (farkasvakság), hámsejtek elszarusodása, bőr kiszáradása (hámvédő vitamin), lassul a csontok növekedése.
Hipervitaminózis: hajhullás, hámlás, bőrgyulladás, végtagfájdalom.
Szerkezet: tengeri halak májából: A1 édesvízi halak májából: A2
A-vitamin előfordulás: tengeri hal, máj, vese, tej, tojássárgája, tüdő
D-vitamin
Élettani hatás: Ca- és P-felszívódás, csontokba beépülés szabályozása (kalciferol).
Hiány: angolkór (rachitis) Csont Ca3(PO4)2- és CaCO3-tartalma 66%-ról 16%- ra csökken. Növekedés lelassulás fejlődésben visszamaradás kis termet. Előállítás: ergoszterinből és 7-dehidro-koleszterinből UV fénnyel
Természetben jobbára D3-vitamin, D2-vitamin csak néhány halmájolajban fordul elő.
Szükséglet: 20 éves korig napi 10 μg, később napi 5 μg (kivétel a terhes, vagy szoptatós anya).
Szervezetben folyamatosan képződik. Sok D vitamin: kaviár, lazac, vaj, máj. Élelmiszerekben sok provitamin
E-vitamin (tokoferolok, tokotrienolok)
Éllettani hatás: antioxidáns hatású vegyület esszenciális zsírsavakat, membránlipideket védik az oxidációtól, gyulladásgátló, -mérséklő hatás, csökkenti a véredények permeabilitását.
Hiány: meddőség, vérszegénység, izomsorvadás. Kémiai szerkezet: O-tartalmú kromángyűrű + fitil-oldallánc Alapvegyület a tokol: 2-metil-2-alkil-6-hidroxikromán.
K-vitamin (fillokinon)
Hiány: súlyos vérszegénység a gyomor- és bélrendszerben, véralvadás elmaradás, mert a protrombint a máj nem szintetizálja kellő mennyiségben.
Bélflóra termeli
K1-vitamin
Növényi eredetű élelmiszerekben.
K2-vitamin: állati eredetű élelmiszerekben. Bél mikroflóra K2-vitamint termel.
Előfordulás: zöld levelekben (paraj, káposzta), állati eredetű élelmiszerekben (máj, vese), 2-metil-naftokinon: 100% vitaminhatás.
Vízoldható vitaminok
Legrégebben ismertek: B 1-, C-vitamin. B-vitamincsoport számindexszel (1, 2, 6, 12, 15)
A később megismertek elnevezése kémiai szerkezet alapján.
Vízoldható vitaminok: B 1, B 2, nikotinsav, B 6, pantoténsav, folsav, biotin, B12, B15, U, C.
B1-vitamin (tiamin, aneurin)
Hiány
Beriberi a hántolt rizst fogyasztóknál.
Ideggyulladás, izomgyengeség, álmatlanság, ödéma, szívműködés zavara, bénulás halál. Szénhidrát-anyagcsere felbomlik pirosz őlősav, tejsav a szövetekben: lebontást B 1-vitamin- tartalmú enzim végzi (pirosszőlősav dekarboxiláz, .... transzketoláz).
Elnevezés: tiamin, S és NH 2-csoport a molekulában. aneurin: antineuritiszes hatás. Technológia: savanyú oldatokban hőtűrő, semleges-, lúgos közeg: leveg ő jelenlétében h ő hatására bomlik, nehézfémsók, oxidálószerek, H 2SO 3 gyorsan inaktiválják.
Előfordulás: gabonamagvak héja és csírarésze, élesztő.
B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin)
Hiány: Száj és nyelv nyálkahártyájának a duzzadása, berepedezése. Általános fáradtság, látási zavarok.
Állatoknál szőrzet kihullás, vérszegénység. Flavinokhoz tartozó színes vegyület izoalloxazinvázzal. Hőre nem érzékeny, fényre könnyen bomlik.
Előfordulás: máj, vese, hal, tojás, tej, zöldség. B2-vitamin-szükséglet: 1,5–2 mg/nap.
B6-vitamin (piridoxin)
Hiány: pellagrára emlékeztető tünetek, nyálkahártya gyulladása, bőr cserepes, hámlik, szőrzet kihullik. Hipovitaminózis: fehérje-anyagcsere zavar.
Intermedier anyagcserében: aminotranszferázok, aminosav dekarboxilázok koenzimje. Szükséglet: 2–3 mg/nap. Előfordulás: hús, máj, tojássárgája, zöldségek, hüvelyesek, bélbaktériumok is termelik
forrás: Sapientia: Vitaminok
K-vitamin - kell a szervezetnek
A K-vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, a K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami a véralvadási faktorhoz kell. A K-vitamin és a D-vitamin pedig együttesen beépül a csontokba, illetve az idegsejtek megőrzésében is fontos szerepet játszik.