2015. jún 09.

Egészséges táplálkozás baba korban - szoptatás

írta: Életmód Tippek
Egészséges táplálkozás baba korban - szoptatás

szoptatas.jpg

Megalapozás

A szoptatás Készüljön fel arra még a szülés előtt, hogy kizárólagosan igény szerint szoptassa újszülöttjét. Ezt beszélje meg a szülészorvossal, szülésznővel és kérje, hogy a születést követően tegyék mellre az újszülöttet és ha lehet, még az első órákban szoptassa meg!

Különös jelentősége van az előtejnek (colostrum) a gyermek bélflórájának kialakításában! Az anyatej gyermekünk kizárólagos és legfontosabb tápláléka legalább 6 hónapos korig. Ennek tudományosan bebizonyított alapja, hogy a gyermek bélcsatornája erre a korra „érik meg” arra, hogy a mesterséges táplálást, a szilárd ételeket fel tudja dolgozni.

Annak érdekében, hogy a csecsemők a legegészségesebben kezdhessék életüket, az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy hat hónapos korukig anyatejet kapjanak és azon túl is fennmaradjon a gyermekek szoptatása.

A bizottság hangsúlyozza, hogy a kizárólagos szoptatás 6 hónapos kor körüli ideig kívánatos cél, de részleges vagy rövidebb ideig tartó szoptatás is értékes! A szoptatás folytatása a kiegészítő táplálás bevezetése után mindaddig javasolt, amíg az anya és csecsemő ezt kívánják.

A szoptatott csecsemők nem éheznek. Az igény szerint szoptatott gyermekek szabályozzák a saját tápanyagbevitelüket: keresik a mellet, sírnak, elérik, hogy a mama megszoptassa őket. A különleges anya-gyerek kapcsolat folytatódik (a 6. hónapot követően.) A szoptatás érzelmi táplálék is, anyának és gyereknek egyaránt.

Ez hat hónapos kor után is értékes, és élvezetes lehetőség marad mindkettőjük számára. Négy hónapos kor előtt kerülendő a hozzátáplálás, mert az egészen tíz éves korig emeli az allergia kialakulásának kockázatát. Az anyatejes gyermek bélrendszere sokkal fejlettebb, érettebb – ha úgy tetszik ellenállóbb -, mint tápszeres társaiké.

Tehát nem árt a tápszerrel is megvárni a fél éves kort, természetesen, ha ez a babá­nak és az anyának is megfelelő. Vannak olyan helyzetek, amikor a szoptatás 6 hónapos kor előtt jelentősen lecsökken, vagy akár befejeződik. Szerencsére a mai korszerű tápszerek anyatej

hiányában – élettelen összetevőiben – az anyatejhez nagyon hasonlító összetételben állnak rendelkezésére.

A sejtek és a szervezet növekedéséhez szükséges tápanyagok, nyomelemek, vitaminok bekerülnek az így etetett gyermek szervezetébe is. Tudnunk kell, hogy ennél a táplálási módnál nagyobb a veszélye a túletetésnek, mert az étkezések ütemét, adagját az etető személy szabja meg – legtöbbször – a cumisüvegben felkínált táplálékkal. A csecsemőkorban mindig egy kicsivel több mesterséges élelmet kapó gyermek, később is hajlamos lesz a túlevésre, ezáltal a túlsúly felhalmozására.

Körükben gyakoribb, különösen tehéntej alapú, vassal dúsított tápszerek adása esetén a székrekedés (obstipatió).

A szoptatás segít a betegségből való felépülésben is. A beteg gyerekek gyakran nem kívánnak más ételt, mint az anyatejet. A legjobb, ha az anya segít a betegséggel küzdő kicsinek: táplálja, biztosítja a kényelmét és a gyógyszernek számító anyatejjel ellátja, hiszen erre van szüksége. Hasmenéses megbetegedés után az anyatejben lévő növekedési faktorok siettetik az emésztőszervek gyógyulását, regenerációját. ­

Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes: Egészséges táplálás gyermekkorban - Gyermekkorban megelőzhető felnőttkori megbetegedések

 

Szólj hozzá

táplálkozás szoptatás szeretet tudatos életmód