2014. nov 25.

Ifjító bioanyagok és C-vitamin

írta: Életmód Tippek
Ifjító bioanyagok és C-vitamin

orange-fruit-pattern-11279546974t3lw.orange.jpg

C-vitamin: döntő szerepet játszik a kollagén – a bőr rugalmas
rostjai – képződésében, a fogíny, a vérerek, a csontok és a
fogak megújulásában.
1 szál cigaretta elszívása 25-100 mg C-vitamin hatását
teszi tönkre! Ne dohányozzon!
A szalicilsav (pl. Aszpirin tabletta) háromszorosára növeli a
C-vitamin ürülését.Főbb forrása: citrusfélék, bogyós termések -csipkebogyó,
ribizli, málna, szeder - zöld, és leveles főzelékek, paprika,
karfiol, krumpli, lucernacsíra. Fél csésze lucernacsírában
hat csészényi narancslének megfelelő C-vitamin van!
Kolin (B-komplex tagja): megkönnyíti az idegimpulzusok haladását,
különösen azokéit, amelyeket az agy az emlékezés
folyamatában felhasznál. Segít leküzdeni az időskori
emlékezetvesztést
Főbb forrása: tojássárgája, zöld leveles főzelékek,
búzacsíra, spárga

D-vitamin: hiányakor öregkori csontritkulás kifejezettebb lehet.
A szintetikus D-vitaminnal kiegészített tej magnéziumot
rabol el a szervezettől! A városlakók kevesebb D-vitaminhoz
jutnak, a szmog elnyeli a Nap ibolyántúli
sugarait, ami a D-vitamin képzéshez szükséges lenne.
Főbb forrása: halmájolaj, szardínia, tej- és tejtermékek,
mandulatej, a gombákban sok ergoszterin található

E-vitamin: erélyes antioxidáns hatású, meggátolja a telítetlen
zsírok, az A-vitamin, a szelén, a C-vitamin oxidációját a
szervezetben. Fokozza az A-vitamin hatását. Értágító és
alvadásgátló hatású. Megőrzi a fiatalságot, mert késlelteti
az oxidáció miatt bekövetkező öregedést. Mérsékli a fáradtságot.
Menopausában lévőknek többet ajánlott fogyasztani.
Főbb forrása: búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli,
bimbóskel, spenót, teljes gabonamagvak, tojás.
Folsav: késlelteti a haj őszülését, fontos a fehérjeforgalomban,
az RNS, DNS képzésében, a vörös vértestek termelésében.
Az emésztőrendszer zavartalan működéséhez
elengedhetetlen.
Főbb forrása: sötétzöld leveles főzelékfélék, spenót,
sárgarépa, tojássárgája, sárgabarack, tök, bab, teljes búza-

PABS (para-aminobenzoesav): késlelteti a ráncok megjelenését.
Főbb forrása: sörélesztő, teljes gabona

C-vitamin hatása

Szerintem ezek közül a C-vitamin egy igazi "sztár-vitamin". Régóta ismeretes, hogy antioxidáns hatása miatt védi a szervezetet a rákos megbetegedések ellen. Ráadásul erősíti az immunrendszert, betegségek időszakában, jobb, ha kiemelten odafigyelünk a megfelelő mennyiség bevitelére. C-vitamin előállításra nem képes a szervezetünk, viszont megtalálható a különböző citrusfélékben, bogyós növényekben egyaránt.

Szólj hozzá

táplálkozás vitamin öregkor C-vitamin