Egészséges életmód – étkezz helyesen!
A táplálékpiramis összefoglalja, és jobban érthetővé teszi a táplálkozási alapismereteket, egy kategóriába sorolva az azonos jellegű élelmiszereket, nyersanyagokat és kiegészíti ezt az egyes élelmi anyagok mennyiségi ajánlásaival. Mivel a mozgás is szerves részét képezi az egészséges életmódnak, a modern táplálékpiramis körüli szimbólumok a különböző mozgási formákat jelképezik. Napi minimum fél óra közepes intenzitású mozgás mindenkinek ajánlott. A piramis alapja a tiszta víz, melyből átlag napi 2-2,5 litert kell fogyasztani. A piramis következő szintjét a gabonafélék, cereáliák alkotják, melyek fő tápanyagai az összetett szénhidrátok, ezekből visszük be a legtöbbet szervezetünkbe energiaforrásként. Ezt követő szint a zöldség-gyümölcsök szintje, melyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, és szintén nem elhanyagolható szénhidráttartalommal rendelkeznek. A következő emeleten a tej- és tejtermékek, valamint a húsok és húskészítmények helyezkednek el, jellemző tápanyagaik a különböző fehérjék. A táplálékpiramis csúcsán a fogyasztásra legritkábban szánt zsiradékok és a nassolnivalók találhatók, melyek értékes tápanyagban szegények, és sok felesleges luxuskalóriát tartalmaznak.
Táplálkozzunk változatosan és rendszeresen! Az első ajánlás célja, hogy minél többféle nyersanyagot használjunk étrendünk összeállításához, egymástól minél különbözőbb ételkészítési módokat alkalmazva. Fontos, hogy mindezt úgy tegyük, hogy a mindennapi táplálékunkat 5 részre osztva, vagyis 5 étkezés keretében fogyasszuk el. Az ötszöri étkezés azért lényeges, mert így kisebb az esélye annak, hogy valamely tápanyag, vitamin vagy ásványi anyag elégtelen mennyiségben kerül a szervezetbe. Elkerülhető továbbá, hogy emésztőrendszerünknek szélsőséges helyzetekkel kelljen megbirkóznia (koplalás, túlevés), illetve minőségi vagy mennyiségi táplálkozási hiánytünetek alakulhassanak ki. Szakítsunk tehát azzal, hogy rutinszerűen, esetleg kényelmi szempontokat előtérbe helyezve, nap mint nap ugyanazt a megszokott reggelit vagy vacsorát fogyasztjuk, esetleg kihagyunk 1-2 étkezést, mert ez az anyagcsere egyensúlyvesztését idézheti elő és alapját képezheti a tápcsatorna betegségeinek vagy számos egyéb megbetegedésnek. Fontos! Sose hagyjuk el a reggelit (2dl folyadék, összetett szénhidrát tartalmú szilárd étel) mert ez szükséges a megfelelő aktivitáshoz és az agymunkához.
Fogyasszunk naponta elegendő folyadékot, elsősorban vizet! A víz nélkülözhetetlen a szervezet számára az egészség megőrzéséhez, a sejtek, szervek, az egész szervezet működéséhez, az élethez. Fogyasszunk naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot, és ne várjuk meg amíg szomjasak leszünk! A folyadékszükségletet nagymértékben befolyásolja a külső hőmérséklet, a testhőmérséklet vagy a fizikai munkavégzés. Többet kell innunk melegben, vagy nehéz fizikai munkavégzés közben. Lázas állapotban kb. 10%-kal, hányás és hasmenéses megbetegedésekben akár 50-80%-kal megnőhet a szervezet folyadék igénye. Fontos! Az elégtelen folyadék bevitel első jele sokszor nem a szomjúság, hanem a fejfájás, figyelemzavar, ingerlékenység. Javasolt, hogy a folyadékpótlás elsősorban víz, ásványvíz, cukormentes tea vagy 100%-os zöldség- gyümölcslé formájában történjen. A cukros, szénsavas üdítők fogyasztása kifejezetten káros a magas kalória- (1 pohár kólában 11 kockacukornak megfelelő cukor van!), és étkezési sav- (elsősorban foszforsav) tartalmuk miatt, ami növeli a fogszuvasodás, a csontritkulás és az elhízás veszélyét. TIPP: vigyünk magunkkal a munkahelyünkre minden nap egy üveg (1,5 liter) ásványvizet és fogyasszuk el a munkaidő végére!
Fogyasszunk naponta többször teljes őrlésű gabonatermékeket! Mely gabonákról és gabonatermékekről van szó? Legfontosabb gabonáink: búza, durumbúza, tönkölybúza, rozs, árpa, zab, kukorica, rizs, köles, hajdina. Készülnek belőlük lisztek, darák, puffasztott magok (ezeknek finom és teljes őrlésű változatai), pelyhek, korpa, csíra. A teljes őrlésű azt jelenti, hogy a gabonaszem minden értékes, emberi fogyasztásra alkalmas része (korpa, csíra) benne marad a termékben. További feldolgozás során készülnek ezekből: kenyerek, péksütemények, száraztészták, sütemények, egyéb tésztafélék, kásák és felhasználjuk őket ételkészítés során sűrítő-, lazító anyagnak stb. A gabonafélék beltartalmi értékei A gabona magvakból nyerhető fő tápanyag a szénhidrát, melynek legnagyobb része - 50- 80% - keményítő. Emellett tartalmaznak még egyéb összetett szénhidrátfélét (főként a héjban, a korpában illetve a magbelsőben vízben oldódó, illetve vízben nem oldódó rostokat. Számottevő még fehérjetartalmuk (nem teljes értékű fehérjék), mely 10-15% között változik. Zsírtartalmuk viszonylag alacsony (0,3-4%). Ezen kívül eltérő mennyiségben többféle vitamin – főleg B-vitaminok illetve E-vitamin -, és ásványi anyagok – kálium, magnézium, vas, cink, mangán, króm – forrásának számítanak.
Forrás: Az egészséges táplálkozás alapjai
Az egészséges életmód élettani hatásai
Az egészséges életmód nem csak azért nagyon fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, hanem azért is, mert nagyban hozzájárul ahhoz, hogy milyen hosszú és mennyire egészséges élet vár ránk. Az egészséges életmód segítségével fiatalon tarthatjuk bőrünket, megelőzhetjük az öregedés korai jeleit. Sőt az egészséges életmód segítségével számtalan olyan betegségnek is gátat vethetünk, mely megkeserítené idős korunkat, vagy idő előtti elmúláshoz vezetne.